Virsikirjan juhlavuonna ajankohtainen virsitutkimus nyt kaikkien saatavilla

Tänä vuonna vietetään virsikirjan juhlaa. Achtliederbuchiksi kutsuttu ensimmäinen luterilainen virsikokoelma täyttää 500 vuotta. Tätä Martti Lutherin vuonna 1524 toimittamaa kahdeksan virren kokoelmaa ja muita ajankohtaisia virsitutkimuksen (hymnologia) ja jumalanpalveluselämän (liturgiikka) aiheita käsitellään Hymnologian ja liturgiikan seuran Lähteiltä-verkkolehden artikkeleissa. 

Lähteiltä – Kirjoituksia hymnologiasta ja liturgiikasta on uusi, kaikille virsien ja jumalanpalveluselämän ystäville suunnattu yleistajuinen julkaisu. Tammikuun alussa perustetussa lehdessä on tähän mennessä julkaistu seitsemäntoista tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kirjoittamaa tekstiä. Achtliederbuchin lisäksi niissä on käsitelty muun muassa kirkollisten toimitusten sekä radiohartauksien rukouksia, virsipedagogiikan lähtökohtia, liturgisen musiikin koulutusta sekä raportoitu seminaari- ja konferenssikuulumisia. Näin ollen Lähteiltä-verkkolehdestä löytyy mielenkiintoista luettavaa niin teologian ja musiikin alan tutkijoille ja opiskelijoille, kirkon työntekijöille kuin alan harrastajille ja seurakuntalaisille.

Hymnologian ja liturgiikan seura julkaisi huhtikuussa Samuli Korkalaisen ja Leena Lampisen toimittaman Hymnos 2024 -vuosikirjan Encounters at Borders and across Borders. Kirjan kuudessa vertaisarvioidussa artikkelissa käsitellään virsiä julkisessa tilassa, liturgisen laulun monikielisiä konteksteja, urkuria vuorovaikutuksen luojana jumalanpalveluksessa, rituaalista koskettamista sekä pedagogisia ja eettisiä ulottuvuuksia Michael Praetoriuksen (1571–1621) kirjoituksissa. Lisäksi yksi artikkeli pureutuu etäehtoollisen teologisiin perusteluihin ja muihin pandemian mukanaan tuomiin liturgisiin kysymyksiin. Kirjan toimittajat muistuttavat esipuheessa, että Suomessa keskustelu tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta on unohtunut pandemian laantumisen myötä.

Suomessa toimiva Hymnologian ja liturgiikan seura ry tekee yhteistyötä eri maiden tieteellisten tutkimusseurojen kanssa. Tänä virsikirjan juhlavuonna seura alkoi julkaista yhdessä yhteispohjoismaisen Nordhymn-tutkimusverkoston kanssa aiemmin Tanskassa ilmestynyttä Hymnologi – Nordisk tidsskrift -lehteä. Nykyisin lehdessä julkaistaan artikkeleita ja muita tekstejä kaikilla pohjoismaisilla kielillä sekä englanniksi ja saksaksi.

Kaikki edellä mainitut julkaisut ovat verkossa vapaasti luettavissa.

Näin virret elävät! Virsistä kirjoitetaan ja niihin liittyvää tutkimusta tehdään 2020-luvulla, viisisataa vuotta ensimmäisen virsikirjan julkaisemisen jälkeen. Uudet verkkojulkaisut tuovat virret ja virsitutkimuksen uudella tavoin kaiken kansan tietoisuuteen, kaikkien saataville. Se on tässä ajassa juuri sitä, mitä Luther ja kumppanit tekivät omana aikanaan.